V Trnave uvidia premiéru úspešnej fínskej hry

16.10.2012 Trnava

Trnava 16. októbra (TASR) – Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave uvedie v sobotu 20. októbra celoslovenskú premiéru súčasnej fínskej hry Malé peniaze. V hlavnej úlohe sa predstaví trnavská rodáčka, členka Slovenského národného divadla (SND) Soňa Valentová. Režisér Viktor Kollár jej pri premiérovom hosťovaní na doskách divadla v Trnave zveril postavu matky.

Hra mala premiéru 9. októbra 2009 v Tamperskom robotníckom divadle a hneď po uvedení ju kritika označila ako majstrovské dielo desaťročia. Autorkou tejto citlivej hry o materinskej láske a strete dobra so zlom je oceňovaná súčasná fínska dramatička Sirkku Peltola, ktorej hry sa práve dostávajú na popredné európske javiská.

Samota a harmónia

Malé peniaze je súčasná citlivá poetická a emóciami nasýtená hra o túžbach a problémoch bežných ľudí. Zasahuje diváka svojou priamočiarosťou, pomenovaním vecí cez jednoduchý príbeh. Hlavnou postavou hry je Jason, mentálne zaostalý muž žijúci so svojou chorou matkou na odľahlej usadlosti. Žijú harmonicky, skromne, jeden pre druhého, vzájomne sú si tým najvzácnejším pokladom. Ich bežné starosti, ale aj radosti rámcujú každodenné rituály, návštevy osamotenej susedy a pravidelný výlet do neďalekého mestečka, kde treba vždy čo-to zariadiť a kúpiť. Pre matkine zdravotné problémy však dobrý a citlivý Jason musí mesto navštíviť sám.

Text hry z fínčiny preložila slovenská spisovateľka a prekladateľka Alexandra Salmela, laureátka niekoľkých cien vo Fínsku a finalistka súťaže Anasoft Litera 2012. Inscenáciu dramaturgicky pripravil Juraj Hubinák, autorkou scény a kostýmov je Silvia Zubajová, hudbu skomponoval Juraj Péc. Hrajú Tomáš Mosný, Barbora Bazsová/Silvia Soldanová, Michal Jánoš, Mária Jedľovská, Jozef Bujdák a Peter Lelkeš/Dominik Ondrejka.

TASR informoval Juraj Hubinák.
 

Vyberte región